petak, 13. srpnja 2012.

VIŠA MATEMATIKA-PREŽIHOV VORANC

KOMPOZICIJA:
Korej je svaki slobodan trenutak provodio na skladištu rudnika na Lešama.Na tom skladištu je uvijek bilo nešto novo i po cijeli dan živo.
Korej je poznavao svakog rudara,hod ponašanje.Tu se odigravao život cijelog rudarskog naselja.Na kraju skladišta po cijeli dan su tražili ugalj starcima što nisu sebi mogli priuštiti novac da bi ga kupili.
Korej je pomagao nositi sepet s ugljenom starici kojoj je to ljeto bilo posljednje skupljanj ćumura.Dječakov otac je imao posao druskog manipulanta.Svaka kola građe bi prolazila kroz njegove ruke. pomagao mu je momak koji je s makazama mjerio debljinu drveta a otac zapisivao.
Jednog danaKorej je posmatrao oca,a onda preplašeno viknuo na sav glas :-Oče,ne zapisujete dobro...!Mjere su uvijek za dva centimetra bile veće nego što bih momak izgovorio.
Umjesto da uvaži Korejevo upozorenje, otac se razljutio i povikao:-Prokleti balavče,dat ću ja tebi,ako se smjesta ne izgubiš!
Korej je bio utučen i preplašen.Kada je otac došaokući,bio je strašno ljut,razgovarao je nasamo s majkom,a na kraju razgovora se nasmiješio i rekao:-T ise momče, ne uplići u stvari koje te se ne tiču.Inače ćemo se obračunati.Ono što si vidio na skladištu,to je viša matematika,koju ti ne shvataš.Shvatićeš kad budeš veći...
Korej je poslije toga izbijegavao skladište.Otac je imao naviku da ponekad nedjeljom dolazi kasno u veče,prilično dobre volje.Jedne večeri kada se otac vratio kući, čuo je razgovor izmedju roditelja.
-Zar da mu djabe pišem one cifre?...To svakog mjeseca iznosi nekoliko hiljada...I kao da je htio umiriti nečistu savijest,stalno je mrmljao sve pospaniji:-Šta me briga, pa i drugi tako rade...KOreju se polako razbistravalo.U tome mu je pomogao majčin uzdah_Vraže...!Koreju se zavrtilo u glavi a tijelo oblio težak znoj.Te noći je otkrio -višu matematiku-.

FABULA:

-Korej na skladištu rudnika
-razgledavanje života siromašnog rudnika i suživot ljudi oko njega
-pomaganje ocu u premjeravanju drva
-otkriće da otac pogrešno mjeri drva
-bjes oca kada biva otkriven
-Korej saznaje istinu i značenje riječi-viša matematika-

TEMA:
U ovoj priči se govori o siromaštvu i snalaženju pojedinaca

IDEJA:
Ponekad djeca bivaju iznenadjena i izgube iluzije uočivši surovu stvarnost snalaženja odraslih

LIKOVI:
-Korej(pošten,vrijedan,susretljiv ,znatiželjan),otac(snalažljiv,lukav)
OBLIK IZRAŽAVANJA:
Opis,dijalog,monolog
RED IZLAGANJA:
Retrospoktivno ,hronološki

KRITIČKI OSVRT:
Surova stvarnost života,koja odnosi sve lijepe dječije snove,jedino utočište je topli zagrljaj majke,dok saznaje višu matematiku života

Nema komentara:

Objavi komentar