četvrtak, 13. veljače 2014.

Starac i more

Santiago je biostari ribar koji  gotovo tri mjeseca nije uspio uloviti ni jednu jedinu ribu. Prvih čedrdeset dana s njim je bio jedan dječak Manoline, koji je odustao zbog roditelja pa je starac Santiago ostao sam.
Jednog je jutra Santiago išao na pecanje, ali ovaj put još dalje od obale gdje je voda bila još dublja. Mamac je bacio na različite dubine i prepustio se struji. Odjenom je nešto počelo jako vući. Starac je utvrdio da je to jedna ogromna riba i  kad je skočila iz mora Santiago je ostao bez daha.
Santiago se s njom mučio  tri dana i tri noći da bi na kraju ipak pobijedio. Zavezao ju je na bok barke i odlučio se za brz povratak na obalu jer se spremala oluja.
Na putu su se pojavili morski psi koji su mu unatoč borbi pojeli cijelu ribu od koje su ostale samo glava i kosti. Iako od ribe nije ostalo gotovo ništa, na obali su joj se ribari divili, bila je duga 5.5 metra.
Sljedećeg jutra kad se starac Santiago probudio uz njega je stajao mladi Manoline koji mu je obećao da će od sad na dalje uvijek ići na pecanje s njim.
Autor: Ernest Hemingway
Vrsta djela: pripovjetka
Mjesto radnje: more
Likovi: starac Santiago, dječak Manoline
Bilješka o piscu:
Ernest Hemingway bio je poznati američki pripovjedač 20. stoljeća. Živio je od 1898. do 1961. godine. Završio je srednju školu i postao novinskim dopisnikom u Europi. Kao dobrovoljac sudjelovao je u I. svj. ratu.
Pisao je mnoge novele i romane, a posebno se istaknuo romanom o I. svj. ratu Zbogom, oružje, romanom o španjolskome gradanskom ratu Kome zvono zvoni i kratkim romanom Starac i more. Za posljednji roman dobio je Nobelovu nagradu za književnost.
Njegova druga poznatija djela su romani I sunce se ponovo rada, Imati i nematiSmrt popodnePreko rijeke i u šumu itd.

Nema komentara:

Objavi komentar