četvrtak, 9. veljače 2017.

Vilijem Sekspir-Otelo

Kratak sadržaj
Radnja počinje na ulici u Veneciji u jeku svađe između Roderiga, bogatog čoveka i Jaga. Roderigo je plaćao Jagu da mu pomogne u parnici za Dezdemonu. No Roderigo saznaje da je Dezdemona udata za Otela. Jago služi Otelu, ali ga prezire. Jago i Roderigo odlaze do senatora i govore mu kako mu kćerka nije u kući, već je sa svojim ljubavnikom Otelom.
Barbancio traži svoju kćerku Dezdemonu. Jago sada govori Otelu kako je Roderigo rekao loše stvari o njemu senatoru i tada dolazi Kasio, Otelov pomoćnik, i obaveštava ga kako ga dužd hitno traži, jer je na Kipru izbio rat protiv Turaka.
Otelo brzo odlazi do dužda gde se sreće sa Barbanciom koji ga optužuje da mu je oteo kćerku. U tom trenutku dolazi do Dezdemone koja ocu objašnjava da se ona svojevoljno udala za Otela. Objašnjava kako je Otelo zaveo svojim pripovetkama i kako želi da ode sa njim na Kipar. Oni odlaze već tu noć na Kipar.
Barbancio upozorava Otela da brine o njegovoj kćerki. Roderigo želi da se ubije zbog Dezdemone, ali ga u tome sprečava Jago. On mu predlaže da i on ode na Kipar kako bi osvojio Dezdemoninu ljubav.
Na Kipru slave jer su pobedili Turke. Otelo se vraća zadnji jer ga je oluja zadržala. Svi slave i veličaju Otela kao junaka osim Jaga. Jago govori Roderigu kako misli da Dezdemona neće još dugo voleti Otela. Jago misli da je Otelo bio sa Kasiovom ženom i zbog toga želi da mu se osveti.
Glasnik javlja da je vreme za slavlje na ostrvu. Jago i Kasio stražare. Jago napije Kasija i ostavi ga na straži. Dolazi Roderigo po dogovoru i izvređa Kasia. Kasio ga pretuče, ali se u gradu digne velika uzbuna.
Dolazi Otelo i nakon što vidi šta se dogodilo smeni Kasija sa mesta pomoćnika. Kasio se kaje zbog svojih dela. Jago mu se ulizuje i nagovara ga da pokuša od Dezdemone da dobije oproštaj. Sve je to Jagov tajni plan.
Kasio moli Dezdemonu za oproštaj, ali ubrzo dolazi Otelo i Kasio beži. Dezdemona moli Otela da oprosti Kasiju. Jago daje znake Otelu kako bi posumnjao u vernost svoje žene. Dezdemoni slučajno padne šal koji joj je Otelo poklonio kao znak ljubavi. Do njega dolazi Jago i iskorištaća ga kako bi Otelo još više posumnjao u Dezdemoninu vernost. Otelo sad samo čeka vidljivi znak prevare. Njih se dvoje dogovaraju za ubistvo ljubavnika.
Otelo pita Dezdemonu gde joj je šal i odlazi ljutito kad Dezdemona ne zna odgovor. Dezdemona se poverava Emiliji i žali se na Otelovu prekomernu ljubomoru u poslednje vreme. Kasio i njegova draga Bjanka razgovaraju.
Bjanku zanima gde je Kasio u poslednjih nedelju dana, ali Kasio je ućutkuje. Jago ima plan kako da raskrinka Kasija. Jago razgovara sa njim i Kasio mu priznaje kako više ništa ne oseća prema Bjanki. To čuje Bjanka i baci mu šal u glavu govoreći mu da ga mrzi.
Otelo, koji je sve to gledao, spazi šal i poludi. Došlo mu je da ubije Dezdemonu. Dezdemona kaže da na prijateljski način voli Kasija i na to je Otelo lupi i naređuje joj da ga čeka u krevetu. Cela stvar završava tako da Roderigo na nagovor Jaga, napada Kasija ispred Bjankine kuće, pa Roderigo umire, a Kasio je teško ranjen.
Ljut i ogorčen Otelo davi Dezdemonu. Ranije je još umro Barbancio. Emilija otkriva Otelu da ga je Jago prevario, on joj ne veruje te je probada mačem i beži napolje. Na samom kraju pronalaze se pisma koja je Jago pisao Roderigu te svi Jagovi planovi izađu na videlo. Otelo se ubija.
Beleška o autoru
Vilijam Šekspir se rodio u gradiću Stratford na Avonu 1564., u isto vreme kada je u Rimu umro Mikelanđelo. Bio je najstarije od osmoro dece u svojoj porodici.
Kršten je 26. aprila 1564. pa se smatra da je rođen 23. aprila. Otac mu je bio ugledan i imućan građanin, trgovac i član Opštinskog veća.
O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. mogao da plati da on i njegovi potomci upotrebljavaju porodični grb koji prikazuje sokola i koplje i ima francuski natpis: „Non sanz droict“ (Ne bez prava).
Šekspir je pohađao školu u svom rodnom gradu. Do njegove 18. godine, o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci. Tek od 1582. postoji dokument koji govori o njegovoj ženidbi sa En Hetavej, koja je bila čak osam godina starija od njega.
Imao je troje djece, dve kćerke i sina. Umire 23. aprila 1616. godine u svom rodnom gradu, gde je i sahranjen.

Nema komentara:

Objavi komentar